Vissza a főoldalra

Aktuális

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csárdáskirálynő 100

Kálmán Imre életéről, a Csárdáskirálynő bemutatóiról szóló vetítéssel kötötték össze a világhírű Kálmán operett budapesti premierjének 100.évfordulója alkalmából megnyitott kiállítást a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.

Egy évvel ezelőtt a Csárdáskirálynő bécsi premierjének, idén a világhírű Kálmán Imre operett budapesti premierjének 100. évfordulójára emlékeztek Siófokon. A világhírű zeneszerző egykori siófoki otthonában, a Kálmán Imre Emlékházban nyitották meg a Csárdáskirálynő hazai premierjének 100. jubileumán, október 4-én az operett fontosabb hazai állomásait bemutató kiállítást.

- Négyszáz előadással, a fergeteges bécsi siker mellett Kálmán Imrének igazi siker mégis Budapest volt. Gábor Andor fordításában, csak egy évvel később 1916. november 3-án mutatták be a darabot, óriási sikerrel. Akkor, amikor Románia hadba lépett az Antant oldalán, vagyis sorra jöttek a harctéri kudarcok, de érdekes módon a hatás ugyan az volt, mint a katonai sikerek évében. A közönség özönlött a Király Színházba, és ettől kezdve szünnap nélkül kellett játszani a darabot, még a nyári szünet alatt is. Valódi kasszasiker volt Budapest. Nem volt eddig olyan operett Magyarországon, amelynek bemutatóját ekkora érdeklődés előzte volna meg. Premier előtt több mint egy héttel elkapkodták a jegyeket. Korábban egyetlen darabot sem játszottak egymás után kétszázszor – idézte fel Kálmán Imre operettjének budapesti sikereit Hamvas Péter alpolgármester a Csárdáskirálynő 100 kiállítás megnyitóján.

A BRTK Könyvtár és a Kálmán Imre Emlékház tárlatán olyan fotókat is láthatnak az érdeklődők Kálmán Imréről és családjáról, melyeket korábban még nem mutattak be. A vetítésen a zeneszerző életéről, a Csárdáskirálynő bemutatóiról szerepelnek filmrészletek.

Milei Barbara

 
 
Forrás: http://www.siofoki-hirek.hu/hu/kultura/968-csardaskiralyno-100.html
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fekti Vera festőművész, Régi idők-Balaton

 

 

 

/forrás: http://www.siofoki-hirek.hu/hu/kultura/723-hangulatok-a-nagyvilagbol.html/

Hangulatok a nagyvilágból

Hangulatok címmel nyílt fotókiállítás dr. Molnár János képeiből a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.

Gyarmati László, a Helyi Érték Egyesület elnöke nyitotta meg február 8-án a siófoki okleveles villamosmérnök fotóinak tárlatát, amelyen a világ számos országából láthatóak tájképek, pillanatképek, portrék és természetfotók. A kiállított képeket a siófoki Művészeti Iskola tanárainak zenei előadása közben szemlélhette meg a megnyitó közönsége. A fotók alatt nem szerepelnek képaláírások, címek, amely az alkotó szándékos döntése volt, hogy az érdeklődők a hangulatot lássák meg a képekben. 

Dr. Molnár János gimnazista korában kezdett el fényképezni, az önképzés mellett fotóklubok tagjaként, fotós tanfolyamok résztvevőjeként sajátította el a szakmát. Egyetemi évei alatt hivatásszerű újságíróként, fotósként is dolgozott, fényképei, írásai alkalmanként azóta is megjelennek újságokban, folyóiratokban. Képei számos hazai és külföldi, egyéni és közös fotókiállításon szerepeltek, díjakat nyertek.

- Egyetemista korom óta járom a világot, Európa több városába, Amerikába is eljutottam, és kirándulásaim alkalmával rengeteget fotóztam. A most megnyílt tárlat egy válogatás az elmúlt 50-60 év során készített képeimből. Fekete-fehér fotóim például még egyetemista koromban készültek, és a Szabó Ervin Könyvtár fényképgyűjteményébe kerültek be. Praktica analóg fényképezőgépemmel készítettem fotóimat, a lehető legpraktikusabb, régi NDK-s gyártmányú géppel negatívra, vagy dia pozitívra készültek az eredeti képek, amelyek digitalizálva, majd tintasugaras nyomtatóval kinyomtatva lettek. Kedvenc témáim az épületek, köztük az a házsarok fogott meg igazán, amelyben a régi és az új egyidejűleg jelenik meg. – mutatta be munkásságát a megnyitón dr. Molnár János. 

Milei Barbara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Siófoki Hírek 2015. december 12.

http://www.siofoki-hirek.hu/hu/kultura/677-siofoki-hangulatok-levy-stilusban.html

 

Siófoki hangulatok Levy stílusban

Siófoki élményeim címmel nyílt meg Bihari Puhl Levente festőművész kiállítása a siófoki Kálmán Imre Emlékházban december 9-én. 
 

Bihari Puhl Levente, művésznevén Levy, retroavantgard irányzatú siófoki témájú festményeinek tárlatát dr. Kovács Emőke, a siófoki BRTK Könyvtár és a Kálmán Imre Emlékház igazgatója és Gábor Ferenc cégvezető nyitotta meg.

- Alkotásait jól ismerem, balatoni tájképei, siófoki városképei a szívemhez nőttek. Az ecsethez nem értek, de azt hiszem attól ilyen valóságosak ezek a festmények, mert Levy szeretettel és hozzáértéssel áll minden témájához. Néha az absztrakciót választja, olykor a hagyományos technikát, van, hogy vad színekhez nyúl, van, hogy megelégszik a sejtetéssel. Olyan egy kicsit, mint maga a tó, ahol élünk. Több témája, inspiráló ereje van a festményeknek, de a központi kérdés: milyen volt és milyen lett Siófok? – idézte Bihari Puhl Levente: Siófok című könyvhöz írt előszavát dr. Kovács Emőke.

Levy festői pályafutását a ’70-es évek végén az Artex külföldi megrendeléseivel kezdte, majd több művésztársával közösen megalapította a Messenger alkotóközösséget. 2000-től indult el festészetének artlevy korszaka, amelyet a „Mesterség és Ihlet” jellemez. A festőművész saját stílusában számtalan témát, alkotási módszert próbál ki, különféle anyagokat használ fel művei megalkotásához, egyfajta retroavantgard irányzatot képvisel. Első nagy példaképe Dali volt, főként a realista, naturalista, klasszikus megjelenítést kedveli. Festészetének legfőbb összetevője a Magyar Érték, így a magyar tájak, a Balaton, várak, borvidékek kapnak főbb szerepet alkotásaiban.

- Siófoki élményeim című tárlatomon a helyiek számára ismerős helyekről, személyekről készített festményeim kaptak teret. Az első teremben a város környékét megörökítő alkotásim láthatóak, a második teremben siófoki hangulatok, tájrészletek, épületek festményei jelennek meg. A várost prezentáló műveim közül két festményemet emelném ki, az egyik a Siófoki Nosztalgia, a másik a Téli álom, amely a helyi kikötőt ábrázolja. A harmadik terem falain Siófok egykori jeles személyiségei, és néhány ma is a városban élő helyi lakos portréja szerepel. – mutatta be a kiállítást Bihari Puhl Levente festőművész.

Levy alkotásai az Emlékházban nyílt tárlaton túl saját galériájában, a Levy Műterem-Galériában tekinthetőek meg.

Milei Barbara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Charles Kálmán elhunyt

2015. február 22 én vasárnap Müncheni otthonában elhunyt.

Emléke szívünkben munkáiban és a Kálmán Imre Emlékházban örökké él.

 

fotó: Europress Fotóügynökség

 

Eltávozott a zenei világjáró, Charles Kalman

Siófok emblematikus zeneszerzője, Kálmán Imre fia vasárnap, Müncheni otthonában hunyt el 85 évesen.

Az apja nyomdokain járó zeneszerző, Karl Emmerich Fedor Kálmán néven született 1929. november 17-én Bécsben. Ifjúságát az USA-ban töltötte, miután családjával együtt 1938-ban menekülnie kellett Ausztriából.

Első zenei ismereteit (összhangzattan és zongora) a Riverdale Zeneiskolában szerezte, később a Columbia Egyetemen folytatta zenei tanulmányait, ahol a diákok által évente előadott zenés műsorok (revü, musical, stb.) zenéjének szerzője volt. Itt mutatta be első, politikai témájú, szatirikus musicaljét Babe in the Woods címmel.

Párizsban (Conservatoire de Paris) hangszerelést és zeneelméletet tanult André Renault-nál és Jean Rivier-nél és míg apja szinte kizárólag operettekhez írt zenét, a fiatal Charlie egyéb színpadi művekhez, filmekhez, televíziós produkciókhoz komponált zenét, később pedig slágereket, sanzonokat és színvonalas szórakoztatózenét is írt.

Kálmán Imre utolsó operettjét, az Arizona Ladyt a siófoki születésű zeneszerző 1953-ban bekövetkezett halála után fia, Charlie fejezte be. Der grosse Tenor című revüoperettjét Wir reisen um die Welt címmel több németországi színházban adták elő, majd az Egyesült Államokban, New Yorkban, megírta a Widow Paris című kreol musicalt egy vudu papnőről. Később Globetrotter Suite címmmel adták elő legnagobb szimfonikus művét, amelynek már címe is tükrözte zenei világjáró személyiségét, előszeretettel aposztofálta magát így.

Franciaországi és amerikai száműzetésben nőtt fel, 1963-ban azonban végleg visszatért Németországba, és halálig Münchenben élt. 85. születésnapján Bécs városa érdemrenddel tüntették ki.

Zenekari művei:

Times Square Fantasie, Tennager Suite, Concertino in three Movements for two Pianos, Honeymoon Suite, Globe Trotte Suite, Dreisetziges Klavierkonzert in H-moll, A tous les amoureux (ezért zeneszerzői díjat is kapott), Ballett Hot Shoes

Filmzenék:

Fabian – Erich Kästner regénye alapján, Nach Mitternacht (Éjfél után) – Irmgard Neuns regénye alapján, Rosenemil – George Hermann műve alapján, Tödliche Liebe (Halálos szerelem) – TV-fillm

Színpadi zene:

Warrenné mestersége (G.B. Shaw), Alfie (Bill Naughton), Quasimodo (Victor Hugo), A kék angyal (Heinrich Mann), Der Kuss der Dryade (mesemusical), Paul et Virginie (vígopera Jean Cocteau és Raymond Radiguet szövegére)

 

Forrás: Siófok.hu  http://siofok.hu/hir/eltavozott_charles_kalman

2015.02.23.Vissza a főoldalra